Webwinkels niet goed beveiligd
De helft van de webwinkels kampt met ernstige beveiligingsproblemen. Dat meldt Test-Aankoop na een test van de 100 meest bezochte webwinkels in België. Bij drie van de onderzochte webwinkels lagen de klantengegevens zelfs zomaar voor het grijpen.
Steeds meer Belgen shoppen op het internet, stelt de consumentenorganisatie. “Webwinkels vormen echter het doelwit van personen met slechte intenties die uit zijn op de gegevens van duizenden consumenten”, zegt woordvoerder Simon November. Daarom deed de consumentenorganisatie een onderzoek naar de beveiliging van webwinkels.
Van de 100 sites die Test-Aankoop in de loop van augustus 2015 onderzocht, was slechts de helft geslaagd voor de veiligheidstest. “Een deel van de webshops beheerde wachtwoorden op een slechte manier of bleek een gemakkelijke prooi voor phishing. Bij liefst 33 sites troffen we een lek aan waarmee hackers malafide software op de pc van klanten kunnen installeren of hun shopsessies vanop afstand kunnen overnemen. Het volstaat daarbij om de klant op een gemanipuleerde link te laten klikken. Bij drie van de onderzochte sites was zelfs directe toegang mogelijk tot de gegevens van de klanten”, aldus November. Zo was bij één site, Outspot.be, het mailverkeer tussen de helpdesk en de klanten publiek toegankelijk.
OVERHEIDSCONTROLE
De consumentenorganisatie eist een striktere en meer concrete controle op de beveiliging van de webwinkels. “De consument verdient namelijk een betere bescherming wanneer hij zijn aankopen online doet”, benadrukt de woordvoerder van Test-Aankoop. Zowel de betrokken sites als de Privacycommissie werden al op de hoogte gebracht van de resultaten.