Het is alweer bijna november en dus zit het grote shopseizoen eraan te komen. En omdat er steeds meer online gekocht wordt, is het de hoogste tijd om weer eens stil te staan bij online privacy, hackers kijken er al naar uit.

Uit het meest gebruikte wachtwoord van 2016 bleek al dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Daarom geven je nog eens een aantal beveiligingstips.

Wachtwoord op straat
Onlangs bracht reactieplatform Disqus naar buiten dat er in 2012 data van maar liefst zeventien miljoen gebruikers is gelekt. Van een derde van deze gebruikers lag ook hun wachtwoord op straat. Disqus heeft wereldwijd zo’n 2 miljard gebruikers, even stilstaan bij je online identiteit is dus niet geheel onbelangrijk. Ook Yahoo is getroffen geweest door een enorme datadiefstal waarbij miljarden accounts werden getroffen en ook LinkedIn is in 2012 gehackt. Belangrijk dus om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

Meest gebruikte wachtwoorden
Splashdata brengt elk jaar een lijst uit met de slechtste wachtwoorden en het blijkt dat de nummers 1 en 2 van 2015 ook in 2016 de lijst aanvoerden.
Hun top 5 van meest gebruikte wachtwoorden in 2016 was:
1. 123456
2. password
3. 12345
4. 12345678
5. Football

Er zijn overigens meer bedrijven die zulke toplijstjes vergaren, niet altijd met exact dezelfde resultaten. Zo komt het Amerikaanse Keeper met de volgende lijst:
1. 123456
2. 123456789
3. Qwerty
4. 12345678
5. 111111

Je ziet dat de nummers 1 en 4 hetzelfde zijn, maar verder zijn er wel verschillen, hoewel hem dat voornamelijk in de notering van de slechte wachtwoorden zit.

De boodschap mag duidelijk zijn: komt jouw wachtwoord in deze lijst voor, zorg dan snel voor een ander, sterk wachtwoord! Maar ook als jouw wachtwoord hier niet op lijkt, is het verstandig nog eens goed over je wachtwoord(en) na te denken.

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

  • Gebruik een wachtwoord check zoals bijvoorbeeld die van Veilig Internetten waarmee je kunt nagaan of je wachtwoord zwak of sterk is.
  • Een wachtwoordmanager zoals bijvoorbeed Lastpass is een veilige oplossing om wachtwoorden te bewaren en onthouden.
  • Gebruik zoveel mogelijk tweestapsverificatie. Hiermee verklein je de kans dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen.

Let op het netwerk
Veel mensen gebruiken regelmatig een open wifiverbinding, bijvoorbeeld in de trein, op het vliegveld of in een hotel. Wanneer je ergens privacygevoelige informatie moet invullen, zorg dan dat je op een veilig netwerk zit. Ook een VPN-verbinding is in dit soort gevallen het overwegen waard.

HTTPS
Kijk altijd naar de S in ‘HTTPS’ in de url van de webshop waar je aan het winkelen bent of andere sites waar je mogelijk informatie wit invoeren. De S staat voor het woord ‘secure’ en betekent dat je op een veilige website zit. Sla overigens ook op een beveiligde website je creditcardgegevens of andere gevoelige informatie nooit op.

Als iets te mooi is om waar te zijn…
Ga altijd op je gevoel af. Wanneer je online shopt en de website ziet er onprofessioneel uit, er zijn geen contactgegevens en aanbiedingen zijn te mooi om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk zo. Laat je niet misleiden en doe je aankopen ergens anders.

Bron: HCC net