Openingsuren:

7/7 van 8.00 tot 22.00

Bel ons:

0476 85 11 19

Webwinkels in het buitenmand, Belgische CEO’s trekken aan de alarmbel

“Koop bij Belgische webwinkels, bij kleppers als Bol.com vloeit al het geld naar het buitenland”

Vijf CEO’s van grote Belgische bedrijven hebben er genoeg van dat we naar buitenlandse webwinkels surfen om onze cadeautjes te kopen. In een opmerkelijke open brief willen ze ons wakker schudden en overtuigen om bij Belgische winkels te bestellen. “Wie Belgisch koopt, steunt onze economie en draagt zorg voor zijn eigen buurt”, zegt Wouter Torfs. “Bij kleppers als Bol.com vloeit al het geld naar het buitenland.”

Nog een kleine week en het is weer kerst. Wie de leemte onder zijn kerstboom nog moet vullen, rept zich dus maar beter. De kans is groot dat u nu automatisch aan Bol.com of Coolblue denkt om uw cadeautjes snel bij u thuis te krijgen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vinden de bazen van vijf grote Belgische bedrijven. We moeten kopen bij onze Belgische webwinkels.

In een open brief zetten ze hun opvallende ‘kerstboodschap’ uiteen. Ze roepen de Belgische consument op om op stil te staan bij hun koopgedrag en koppelen er een oproep aan vast “om te kopen op Belgische sites van Belgische bedrijven”.

Aanleiding voor de oproep zijn ­recente cijfers van Twinkle, een magazine over e-commerce. Dat stelde een top honderd samen van de grootste webshops in ons land. Maar het is wachten tot plaats zes voor het eerste Belgische bedrijf opduikt: Vente Exclusive. In de top tien staan amper vier Belgische bedrijven, waarvan één – Vanden Borre – eigenlijk in Franse handen is. Bovendien draaien die vier slechts twintig procent van de totale omzet van de top tien.

“Met onze brief willen we onze ­eigen ondernemers steunen”, zegt Grete Remen, CEO van voedingsbedrijf Damhert. “We kopen heel veel producten online, maar het leeuwendeel komt uit het buitenland. Terwijl het onze eigen bedrijven zijn die onze staatskas spijzen door hier belastingen te betalen. Zij zorgen ervoor dat ons onderwijs en onze sociale zekerheid betaalbaar blijven. En dat onze wegen veilig zijn.”

Remen vecht als parlementslid voor N-VA al langer tegen “de wurggreep van de virtuele grootmachten”, maar nu vond ze medestanders bij een select groepje CEO’s: Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Frans Colruyt (Colruyt Groep), Bart Claes (JBC) en Luc Van Mol (ZEB).

Remen belde naar Torfs, die op zijn beurt zijn adresboekje aansprak. “Wie bij Belgische webwinkels bestelt, draagt eigenlijk zorg voor zijn eigen buurt”, zegt Torfs. “Je creëert tewerkstelling in België en het is nog ecologisch ook. Want de pakjes moeten niet uit Duitsland of Nederland komen.”

‘Verlies’ van 13.739 jobs

De oproep van de CEO’s krijgt begrip van sectorfederatie Comeos. Die laatste berekende dat 53,7 procent van de omzet in de online webwinkels in België – of 4 miljard euro – naar het buitenland vloeit. “En dat buitenlandse aandeel stijgt jaar na jaar”, zegt woordvoerder Hans Cardyn. “In 2014 was dat nog maar 42 procent. Daardoor loopt onze staatskas 1 miljard euro aan btw-inkomsten mis en zijn er 13.739 jobs niet gecreëerd in België.”

Niet dat de buitenlandse giganten hier helemaal geen werk creëren. Denk maar aan pakjes die door Bpost geleverd worden. Coolblue wil niet uitgebreid reageren op de brief, maar wijst erop dat het meer dan 250 werknemers in ons land telt in drie fysieke winkels.

“Toch is die tewerkstelling beperkt”, zegt retailexpert Gino Van Ossel van de Vlerick Business School. “Bij sommige bedrijven komt er geen Belg meer aan te pas. De oproep van de CEO’s is dus lovenswaardig, maar ze moeten zich ook de vraag stellen waarom wij niet bij hen bestellen. Een Belgische Bol.com of Zalando bestaat niet. Ze hebben zich voor een stuk de kaas van het brood laten eten.”

Grete Remen is niet doof voor die kritiek, maar er bestaan volgens haar ook waardige Belgische alternatieven. En die zijn niet per definitie duurder. “Storesquare bijvoorbeeld, waar je online kan kopen bij duizend lokale handelaars”, zegt ze. “Het is ook niet dat we moeten stoppen met kopen bij buitenlandse bedrijven. We zitten nu eenmaal in een geglobaliseerde wereld. Maar denk tenminste eens na over de gevolgen van je aankoopgedrag.”

Bron: Nieuwsblad 19/12/2017

Zie ook vorig bericht

 

Spread the love